Czy kawa ziarnista faktycznie mocniej pobudza?

Możliwym jest stwierdzenie, iż kawa posiada wielu wielbicieli. Niektórzy nie wyobrażają sobie poranka bez kubka gorącej oraz świeżej kawy. Wspomniany napój bywa niezastąpionym elementem śniadania przed rozpoczęciem każdego dnia.

Kilka słów o kawie

Kawa jest niczym innym jak pestką owocu kawowca. Wspomniany kawowiec w naturalnych warunkach jest drzewem o wysokości okołu 10 metrów. Jednakże, w warunkach hodowlanych owa roślina ma postać krzewu. Zakwitanie krzewów kawowca oznacza pojawienie się białych kwiatów, które z czasem zamieniają się w owoce. Do głównych gatunków kawowców należą coffea arabica (Arabika), coffea canephora (Robusta) oraz coffea liberica (Liberika).

Kawowce najczęściej można spotkać w Ameryce Środkowej, Ameryce Południowej, Afryce oraz we wschodniej części Azji. Ziarna pochodzące ze wspomnianych obszarów charakteryzują się przede wszystkim różnorodnym smakiem, między innymi ze względu na odmienny typ krzewów.

Dlaczego warto wybrać kawę ziarnistą?

Zwracanie uwagi na stopień wypalenia ziarna jest niezwykle ważne, jeśli zależy nam na wysokiej zawartości kofeiny. Co za tym idzie, sam kolor ziaren jest w stanie naprowadzić nas na pierwsze wnioski. Ciemniejszy kolor będzie wskazywać na mniejszą obecność kofeiny.

Niezwykle istotny jest sposób parzenia danej kawy jeśli zależy nam na wysokim stopniu intensywności. Najpopularniejszą kawą wydaje się być espresso ze względu na wysoką dawkę kofeiny w małej objętości naparu. Jednakże, warto zwrócić uwagę na porcję 150 ml kawy zrobionej w ekspresie przelewowym. Wspomniana porcja zawiera około 150 mg kofeiny, co za tym idzie samo stężenie jest mniejsze, aniżeli w espresso. Aczkolwiek, ważna jest również ilość naparu.

Wartym wspomnienia jest fakt, iż przygotowując 150 ml kawy rozpuszczalnej, możemy liczyć jedynie na 80 mg zawartej w niej kofeiny. Co za tym idzie, kawa rozpuszczalna jest znacznie słabsza, aniżeli kawa ziarnista.

Sposób parzenia kawy kluczem do sukcesu

Zdecydowanie każdy najczęściej zaparza kawę w tradycyjny turecki sposób. Jednakże, zalanie wrzątkiem zmielonej kawy powoduje uwalnianie się związków, takich jak diterpeny. Wspomniane związki mogą znacznie wpłynąć na podwyższenie się poziomu cholesterolu we krwi.

Co za tym idzie, warto wybrać lepszy sposób zaparzenia kawy. Odpowiednim przykładem jest kupienie ekspresu ciśnieniowego czy też przelewowego. Podczas przygotowywania kawy w ekspresie, jej kontakt z wodą jest stosunkowo krótki, dzięki czemu wszelkie negatywne związki nie uwalniają się.